Hos oss och i närområdet

På Fredriksborg njuter man främst av lugnet, miljön och utsikten. Hela området bjuder dock på många möjligheter, med Värmdö, Vaxholm och hela Skärgården utanför. Stannar ni flera dagar så hjälper vi till att fylla alla dagar med både idyll och aktiviteter utefter önskemål, och glöm inte att Skärgården är vacker att besöka året runt.

För ex. företag har vi samarbeten med eventföretag och kan hjälpa till och rekommendera ett flertal aktiviteter - antingen hos oss eller i närområdet. Detsamma gäller transporten hit, där exempelvis en konferens eller fest t.ex. kan inkludera en professionell segling, en skräddarsydd fisketur eller en snabb RIB-båt transport. 

 

Guidning - För våra gäster guidar och visar vi varje dag kl. 11:00 Fredriksborgs Fästning och berättar platsens historia. För externa besökare har vi visning kl. 11:00 tisdag, torsdag och söndag under sommaren. Är Ni en grupp eller företag så kan även andra tider bokas och vi har även paket med lunch+guidning som kan skräddarsys för grupper. Fråga oss gärna om Ni har särskilda önskemål.

Låna cykel - Ett antal cyklar finns att låna. Meddela oss gärna i förväg om Ni behöver cykel en bestämd tid.

Promenad och löparslingor - Bakom oss på Värmdölandet finns gott om stigar, spår och småvägar för gång eller cykel. Gamla Myttingelinjen och Myttinge skjutfält är numera naturområde. Skägga-området är klassisk skärgårdsidyll och slingor förbinder oss med t.ex. Lillsveds Folkhögskola med dess idrottsinriktning. Se slingor på naturkartan.se

Picknick eller svampkorg - Vi har ett par picknickryssäckar med tallrik, bestick, termos och filt för den som vill ta en tur o omgivningar. Mat, smörgåsar, kaffe och dryck mm kan förstås beställas på hotellet. På hösten kan man låna bärplockare eller svampkorg. Det sägs vara bra svampmarker i trakten.

Trädgårdsspel - Utnyttja gärna våra stora gräsytor och välkommen att låna krocket, kubb eller boule-spel.

Spel och böcker - I Hårlemanska rummet har vi lite olika sällskapsspel samt böcker.

Ta ett dopp - Nere vid vår båtbrygga finns en liten vik samt badstege från bryggan. Låna gärna badrockar för utomhus i receptionen. Iaktag försiktighet, håll Er intill stranden och se upp för strömmar och svall. Närmaste lilla strand på Värmdölandet och lite bättre för bad utan båttrafik, finns en knapp kilometer bort i idylliska Vretaviken.

Ship spotting - Alla stora fartyg passerar i Oxdjupet. På www.stockholmshamnar.se listas alla fartyg, samt sommarsäsongens alla riktigt stora kryssningsfartyg. Det tar ca 1,5 timme mellan Oxdjupet och Sthlm city. På www.cruisemapper.com ses all fartygsinformation och dess position i realtid. Flest reguljära fartyg passerar kl. 08-09, några under dagen samt på kvällen från ca kl. 17:30 och framåt. 

Bastu & Badtunna - Eftersom Fredriksborg är byggnadsminnesmärkt, samt omfattas av strandskydd kan vi f.n. inte erbjuda bastu eller badtunna. Emellertid kan vi på förfrågan hyra in en mobil sådan ståendes på släp och temporärt placerad vid Kanontornet ovanför Corps de Garde bryggan - så nära vattnet det går att komma med den lösningen. 

 

Myttingelinjen - Bakom Fredriksborg mellan Vretaviken och Myttingeviken ligger kvarvarande delar av den försvarslinje som byggdes 1899-1903 för att försvara Oxdjupet från land. Idag finns utöver själva muren sju stycken fort som är förseglade men likväl sevärda och passande som skogspromenad med intilliggande stigar.

Lillsved - Ca 5 km från oss ligger Lillsveds Folkhögskola med fokus på idrott och fysiologi och där bl.a. Kronprinsen varit elev, Sommartid finns bl.a. ett café vid vattnet samt angöring för Vaxholmsbåtar.

Siggesta Gård - den stora gården har mycket aktiviteter för barn, ridning, alpackor och många andra djur, minigolf, loppis på söndagar med mera. Här finns även bl.a. café, gårdsbutik med mera.

Norråva Golfklubb - Angränsande till havet ligger denna vackra bana dit man tar sig med bil på ca 10 minuter från Fredriksborg, eller med egen båt. Klubben har 18 hålsbana, driving range, puttingområde samt café.

Hoizont Kajak - I anslutning till golfbanan finns en fristående kajakuthyrare med kurser, uthyrning mm. På lagom paddlingsavstånd ligger t.ex. mysiga ön Grinda. Det går förstås även att paddla t/r till Fredriksborg

 

Out Seglingsevenemang - Mitt emot oss vid Rindö Hamn har Out sina sex stora 50-fots segelbåtar. Fokus ligger på grupper och företag och man genomför även ledarskapsutbildningar i samband med seglingen, men anordnar emellanåt även segling för färre och enstaka intresserade. Out kan angöra vid Fredriksborg, alternativt utgå från hemmahamnen som i princip ligger på gångavstånd härifrån via färjan.

Catch & Relax - Fiskeföretaget har sex olika fiskebåtar där den största tar sju gäster. Fiskeguiderna har stor vana av skärgården och de bästa fiskevattnen och de snabba båtarna når dem snabbt. De kan hämta vid Fredriksborgs brygga eller valfri plats. De har en mängd olika fisketurer för både enstaka privatpersoner och grupper eller företag och kan givetvis även skräddarsy en lämplig tur vid önskad tidpunkt. Företaget driver även den stora sajten sportfiskeguide med fiskeinformation för hela landet.

Vaxholms Bryggeri - I KA1's gamla biograf i Rindö Hamn huserar numera mikrobryggeriet med hjärtat i Skärgården. Ett antal olika lager, IPA och Ale av högsta klass bryggs här av deras erfarna bryggmästare. De kan med fördel avsmakas på Fredriksborg, alternativt beställas på Systembolaget eller köpas i butik i Arninge och Vaxholm.

Ostmakeriet - I Rindö Hamn finner man det spännande Ostmakeriet med mejeri, ostbutik, provsmakningar. Vissa av deras ostar lagras i Oscar Fredriksborgs Fästning tills den får den rätta smaken.

Muttley & Jacks - Mitt emot sundet i "Oxdjupets Snickerier" byggde man tidigare sjömål i trä, för försvaret att öva prickskytte emot. Idag finns ett litet kafferosteri, med en mängd olika bönor, mixningar och rostningar av hög kvalitet. Tillfällen att besöka rosteriet finns, man anordnar kurser och erbjuder prenumerationer av kaffe hem i brevlådan.

Vaxholms Brygghus - I Rindö Hamn hittar man uthyrning, kurser och försäljning av kajaker och outdoor-utrustning. Förutom anordnande av kajakturer, ordnas även turer i skog och mark.

Rindö Bad - Norr om Oscar-Fredriksborgs Fästning kan man cykla eller promenera några hundra meter norrut till udden. Där finns ett Rindö Bad med strand, bryggor och grillplats. 

Oscar Fredriksborg - Vår grannfästning övertog försvaret av Oxdjupet när det stod färdigt 1877. Här ordnas visningar för grupper via Vaxholms Fästningsmuseum, och för allmänheten endast vid enstaka tillfällen. För 2019 är 6 juli kl 13:00 är ett sådant tillfälle. Erfarna guider berättar dess historia, visar svartvita filmer om försvaret på den tiden och även de stora Dieselmotorerna byggda i Diselverkstaden i Sickla 1910 som via entusiaster har fått nytt liv, startas. 

Vaxholms Kastell - Där tidigare Vaxholms Fästning som började byggas 1548 stod, står nu det modernare Vaxholms Kastell, klart 1863. Det är delvis byggt med sten som togs från Fredriksborg, och indirekt anledningen till att Fredriksborgs torn saknar två våningar samt fasadsten. På trevliga Kastellet finns ett stort antal aktiviteter för barn, vuxna och företag, mycket historia och ett mycket bra museum som berättar hela områdets händelser från det att Gustav Vasa flyttade ut försvaret till Vaxholmsområdet. Till ön tar man sig med linfärja från Vaxholm.

Vaxholm - Den vackra pittoreska staden är Skärgårdens centrum och besöksvärd året runt. Trots dess gemytliga storlek finns en mängd små butiker, caféer, gallerier. Vi rekommenderar en start vid den fina turistbyrån i Rådhuset vars torn syns när man anländer. Flanera runt i staden eller hyr kanske en cykel eller elcykel på Vaxholm Cykeluthyrning. 

 

Fredriksborgs Fästning är statligt byggnadsminnesmärkt sedan 1935 och övriga byggnader på Fredriksborg är det sedan 2002. Byggnaderna ägs och förvaltas av Statens Fastighetsverk. För den intresserade av byggnader och historia rekommenderas SFV's hemsida med information om byggnader och historiska platser och utflyktsmål i hela landet.