Om Fredriksborg Hotell

Byggnaden som idag hyser Fredriksborg Hotell uppfördes 1751. Det ritades av Sveriges dåtida mest tongivande arkitekt Carl Hårleman (1700-1753). Denne är mest berömd för slutförandet och interiören av Stockholms slott, men har även ritat ett stort antal andra slott och herresäten i landet. Han är känd för att ha tagit rokokostilen till Sverige och hade som överintendent och medlem i Vetenskapsakademin den högsta översynen för alla större byggnationer i landet. 

Hela Fredriksborg är sedan 2002 statligt byggnadsminne. Statens Fastighetsverk renoverade pietetsfullt de gamla Officersbyggnaderna i samarbete med slottsarkitekt Sven Ahlsén. Utöver en omfattande teknisk renovering, lades stor estetisk omsorg på att bevara byggnadens tidstypiska detaljer. Man har använt gamla linoljefärger, tagit fram tidstypiska tapeter och i möjligaste mån bevarat äldre dörrar, och de kakelugnar som fanns i många rum i byggnaden, som tidgare bestod av sex lägenheter. Vid ombyggnaden skapades totalt tio rum i Stenkasernen. Rummen ligger på plan två och tre. Bottenvåningen består av kök, reception, lounge/frukostrum samt två matsalar. Byggnaden saknar hiss.

Intill huvudbyggnaden finns den ursprungliga officersbyggnaden i stockvirke, byggd ca 1724. Denna renoverades på 1990-talet och gjordes om till fem hotellrum år 2015, då även en stor terrass mot Oxdjupet anlades. Samtliga dessa rum ligger i markplan och är lättillgängliga. Även dessa rum är tidstypiskt inredda. Badrummen är helt nya och alla rum har dusch, alternativt några med badkar, och golvvärme. Vägg-TV finns i alla rum, samt fri WiFi.

Utöver dessa byggnader finns ett stort orangeri som uppfördes 2013, och rymmer 20-30 matgäster. Intill huvudbyggnaden finns sommartid ett eventtält för bröllop och andra större arrangemang och rymmer upp till 100 sittande. Nere på bryggan kan servering sommartid, eller ex brudskål och liknande, ordnas från pentryt i det s.k. Corps de Garde-huset

Till oss är alla välkomna för att uppleva lugnet, utsikten, charmigt boende och god mat. Oavsett om ni vill äta lunch, middag eller bara ta en fika. Se även öppettider under lågsäsong sep-maj. Oavsett vad ni väljer så kommer det att vara tillagat med de bästa råvarorna i kombination med en kärlek för mat i alla dess former.