Om Fredriksborg

Fredriksborg är den historiska platsen och det personliga hotellet med de stora möjligheterna.

Miljön är svårslagen med de historiska byggnaderna i kombination med en fantastisk sjöutsikt. Den av Statens Fastighetsverk varsamt genomförda renovering har resulterat i ett personligt och mysigt hotell.

Hit kan ni komma för att njuta av lugnet och omgivningen. Ni kan bo i något utav våra 15 personliga rum och avnjuta en två- eller trerätters middag i restaurangen eller orangeriet. Eller kanske bara stanna över dagen för en lunch eller fika och kunna njuta av lugnet för en stund.

Se vårt fotoalbum

Den stora 1700-tals fästningen ligger precis intill hotellet, och nere vid vattnet finns ett Corpes de Garde med det stora kanontornet, en brygganläggning samt båtplatser för fritidsbåtar.

Vi ordnar allt ifrån det lilla kalaset till det stora evenemanget och sommartid finns möjligheter för arrangemang i vårt stora eventtält eller inne i den imponerande Fredriksborgs fästning.

För företag kan vi bl.a. erbjuda mindre konferenser för upp till ca 20 personer, när man vill kunna jobba ostört. Det är även möjligt att abonnera hela hotellet eller valda delar såsom orangeriet, bryggan eller fästningen. Fredriksborg innefattar även nästan 5 hektar natur och trädgård passande för event, mingel eller aktiviteter.

Fredriksborg genom tiden

  1. Försvaret av Oxdjupet påbörjas

  2. Fredriksborg fästning byggs

  3. Fredriksborg fästning är klar

  4. Officersbostäderna klara

  5. Oxdjupet försänks. Fredriksborg avvecklas

  6. Fredriksborg blir statligt byggnadsminne

  7. Renovering fästning och strandverk

  8. Renovering officersbyggnader

  9. Hotell öppnar. Nytt orangeri, wc mm

  10. Gästbrygga/båtplatser klart

Fredriksborgs historia

Fredriksborg på norra Värmdö invid Oxdjupet har under århundraden haft stor betydelse för försvaret av Stockholm och Sverige. Redan på 1500-talet beslöt Gustav Vasa att den viktiga infarten via Oxdjupet skulle spärras för att hindra krigsfartyg att nå Stockholm den vägen. Det kom dock att ta omkring 300 år innan sundet kunde blockeras och man under en period kunde gå torrskodd mellan Värmdö och Rindö.

Under stormaktstiden var Östersjön i praktiken ett svenskt innanhav, men läget förändrades under det stora nordiska kriget 1700-1721, och Sverige försvagades. Efter de s.k. rysshärjningarna utmed ostkusten 1719-1721, beslutades att försvaret av Stockholm vid Oxdjupet behövde förstärkas.

Fredriksborgs Fästning kom att byggas 1724-1735. Fästningen och de kringliggande byggnaderna med strandbatteriet var en del av det försvar som byggdes upp i Stockholms skärgård för att skydda Stockholm. Befästningarna döptes till Fredriksborg efter kung Fredrik I och ansågs då vara en av Europas starkaste fästningar, med sina upp till sex meter tjocka murar och bestyckad med 86 kanoner.

Högst upp på en platå, 40 meter över vattnet och utrustat med gevärs- och kanongalleri skulle nu Fredriksborg skydda Stockholm.

Fästningen är omgiven av en stormgrav och kunde enbart nås via en vindbrygga vars maskineri fortfarande är bevarat i originalskick. Fästningen hade ursprungligen fyra våningar, idag två, och kunde inhysa upp till 2.000 man och 45 kanoner och klara en belägring under lång tid. Strandbatteriet med ytterligare 41 kanoner bestod av två kaponjärer i tre våningar för närstrider. Idag finns den norra kaponjären bevarad.

Befästningen är öppen för besökare under perioden 1 maj, till 30 september, och Kaponjären även övrig tid. Vintertid sover fridlysta fladdermöss i fästningens torn, och denna får då inte besökas.